[subcontent;block=div] [subcontent.content]

ELZAS | STEPHANE BANNWARTH | PREMIERE EN ALSACE

Datum: 02-04-2013

  • Bannwarth
  • Bannwarth
  • Bannwarth
  • Bannwarth
  • Bannwarth
  • Bannwarth
  • Bannwarth
  • Bannwarth




WE ZIJN MEER DAN FAN

Het landgoed van de familie Bannwarth is niet groot en is beplant met de traditionele Elzasser variëteiten, Pinot Gris, Gewurztraminer, Riesling, Sylvaner, Auxerrois en Pinot Noir. Er worden drie categorieën wijn geproduceerd die alle drie van economisch belang zijn. Een traditionele, een natuurlijke en een prestigieuze lijn met het label Qvevri, ook natuurlijk, zonder toevoegingen en zonder zwavel.

GEORGIE

We ontmoeten Stéphane Bannwarth 6 jaar geleden voor het eerst op een wijnsalon in Colmar en een paar maanden later zoeken we hem op in zijn kelders waar hij ons vertelt over zijn droomproject, de qvevries. Hij laat ons zijn eerste oogst 2011 proeven. We zijn perplex. Wat gebeurt hier? De Qvevries laten ons niet meer los. Ze zijn door een handjevol families In de bergen van Georgië gemaakt en liggen tot aan hun nek begraven onder een schuilplaats direct naast het ouderlijk huis van de Bannwarths. Er zijn geen muren, er is geen verwarming en de temperatuur binnen de qvevries blijft opmerkelijk consistent. Ze worden met een deksel van plexiglas afgesloten en afgetopt met houtsnippers en zeildoek. Voor het gebruik is er een laag bijenwas aan de binnenkant aangebracht dat in de poriën zakt en de qvevries waterdicht maakt. Om praktischer te kunnen werken experimenteert Stéphane met zijn wijnen door de druiven in de qvevries in een zak met fijne mazen te leggen. Net als met al zijn wijnen wil hij zo natuurlijk mogelijk te werk gaan. Het inweken van de schillen (maceratie) is erg lang en minimaal zes maanden. Voor de rode wijnen is dit niet zo’n probleem. Die zijn steeds vrij herkenbaar. Maar voor de witte wijnen is dit uitzonderlijk en het resultaat is meestal een oranje wijn. Vaak troebel met bedwelmende aroma’s en een ietwat tannineachtige structuur. Elke jaargang is anders en dus uniek. Alle flessen hebben een handige glazen stop met een siliconenafdichting die een minimum aan lucht in de fles toelaat zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen.

MAJESTUEUS

Er is stemming en beweging, soms onstuimig en gevlekt met een bijna zalvende glans. Ze blijven veranderen. We proeven een zee aan smaken die bovendien volledig verandert wanneer de fles langer open is geweest. In de afgelopen jaren noteerden we specerijen, steenfruit, gentiaanwortel, gember, appel, pepermunt, witte peper, veldbloemen, curry, karamel, pruimen, abrikozennectar, honingdauw, guave, jasmijn, ijzer, krenten, rozijnen, pompoen, cider en perzik. Ook ‘t kleurenpallet varieert van goud, naar amber naar mahonie. De wijnen zijn dynamisch, majestueus en buitengewoon interessant in hun evolutie. Vrij van oxydatie en vrij van fouten. Ingewikkeld en terughoudend met een knetterende energie. Schreeuwend om gastronomie.

We zijn meer dan fan.

De aankondiging van de nieuwe spectaculaire amforen kelder is een feit maar duurt nog even.


blanc 2022 | EDEL NATUR | PB/AUX/PG/Muscat/GEW | uitverkocht

blanc 17/19| triptik BILD | Qvevri | RSL & PG & GEW 

blanc 2018 | PEP'S DE GEWURZ | QVEVRI | PET NAT 

blanc 2016 | PINOT GRIS | QVEVRI 

blanc 2014 | PINOT GRIS | QVEVRI 

blanc 2011 | PINOT GRIS | QVEVRI 

blanc 2021 | GEWURZTRAMINER 

blanc 2016 | GEWURZTRAMINER | QVEVRI 

blanc 2013 | AUXERROIS | QVEVRI 

blanc 2013 | SYNERGIE | QVEVRI | RSL & GEW & PG 

Exclusief voor Nederland en België verkrijgbaar bij Just Add Wine


 

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine